Biografie

De bas-bariton Robert-Jan Agricola studeerde Klassieke Talen aan de Universiteit van Leiden en daarnaast Klassiek Zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij onder andere Rita Dams. Als koorzanger zong hij bij talloze professionele koren, waaronder Cappella Amsterdam, het Laurens Collegium, PA’dam, The Gents en het World Chamber Choir.

Sinds een paar jaar ligt zijn passie voornamelijk bij het werk als solist. De Matthäus en Johannes Passion van Bach nemen een daarbij voor hem een bijzondere plek in. In deze werken vertolkte hij meerdere malen de solorollen, onder andere bij Bachkoor Holland onder begeleiding van het Concertgebouw Kamerorkest. Ook nam hij tweemaal de rol van Aeneas in Dido and Aeneas van Purcell voor zijn rekening. De afgelopen jaren voerde hij verder o.a. The Messiah van Händel, de Mariavespers van Monteverdi en het Requiem van Mozart uit.

Robert-Jan is ook actief als spreker/stemacteur. Zo vertolkte hij in 2015 de rol van meesterverteller in een bijzondere versie van Bach’s Johannes Passion en is hij dit jaar te horen als zanger en verteller in een project over Dante’s La Divina Commedia.

Hij werkte met dirigenten als Peter Dijkstra, Paul Hillier, Tõnu Kaljuste en Daniel Reuss; hij verleende zijn medewerking aan CD- en DVD-opnames van Cappella Amsterdam, The Gents en Within Temptation en trad op met Typhoon in Paradiso. Ook in het buitenland was zijn (solo)stem te horen: hij maakte tournees naar China, Zuid-Afrika, Italië en Zwitserland.

De laatste jaren studeerde Robert-Jan bij Meinard Kraak, Marjan Kuiper en bij de International Studio of Vocal Arts van James McCray. Op dit moment volgt hij lessen bij Sasja Hunnego en David Visser.